Частните компании по-добре стопанисват енергийния бизнес, според експерт

За българските потребители големият въпрос е зависимостта от някого-в случая от частния монопол, коментира икономистът Георги Ганев.

13.02.2013 | 10:46
Частните компании по-добре стопанисват енергийния бизнес, според експерт
Частните компании по-добре стопанисват енергийния бизнес, според експерт

Гражданите имат право да протестират и да искат  национализация на електроразпределителните дружества, коментира в предаването Денят ON AIR икономистът Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии. По неговите думи обаче е съмнително дали връщането на собствеността на държавата ще удовлетвори потребителите. Ганев посочи като пример периода на прехода, когато държавният монопол също предизвикваше недоволство. Според него настоящата сметка за ток е ясна и реално отчетна-около 40% от нея е консумираната електроенергия, останалото са такси, които са заложени по закон. „В този тип бизнес е почти сигурно, че частникът е по-добър собственик от държавата,“ коментира още икономистът.

За българските потребители големият въпрос е зависимостта от някого и в случая това е частният монопол. При частните дружества само 15% от приходите са печалба, разликата отива за покриване на разходи. По-големият монопол е върху самата електропреносна мрежа в лицето на НЕК. В някои държави и тя е либерализирана, коментира още Ганев. По неговите думи е притеснително, че протестите се използват за политически цели.