fallback

България призна “Хизбула” за извършител на атентата в Бургас от лятото

Събраните данни и начина на извършване на атентата сочат, че ливанската групировка стои зад атентата, коментира журналистът на кувейтския вестник "Ал Уатан" Мохамед Халаф.

06.02.2013 | 11:07

“Хизбула” е извършила атентата в Бургас с помощта на сирийските служби за сигурност и иранската революционна гвардия. Това заяви в предаването Денят ON AIR кореспондентът на вестник "Ал Уатан". Според Халаф отдавна е ясно и за българските, и за американските служби, както и за тези в Израел и Европа, че "Хизбула" е автор на атентата. Не е правилно да се говори, че е имало натиск България да обяви за виновни хората от ливанската групировка.

Българските служби не са толкова наивни да обвинят някой, който не го е направил, коментира Халаф и допълни, че самата организация "Хизбула" десетина дни след атентата в публикация във вестник признава, че военното противопоставяне с Израел е преминало в други измерения и на други територии, които не са познати досега.

Събраните данни и начина на извършване на атентата сочат, че ливанската групировка стои зад атентата, коментира Халаф.

„Още от самото начало казвах, че в този акт не личи почерка на „Ал Кайда“. Ако бяха те, щяха да се афишират,“ заяви журналистът. Според него, сега зависи много от това, какво ще направи ЕС и дали ще реши да включи "Хизбула" в черния списък на терористичните организации.

Според него, има достатъчно прояви на "Хизбула" по света и в Европа, за да бъде обявена тази организация за терористична. Халаф допълни, че ливанската групировка не е приемлива и в 90% от арабските страни, които се считат за застрашени от нея.

Цялото интервю вижте от видео файла.

fallback
Още от Предавания
fallback