fallback

Енергийната ефективност сред стратегическите цели на страната

България изразходва между пет и осем пъти повече електроенергия от останалите европейски страни, коментира пред Bulgaria ON AIR Делян Добрев.

05.02.2013 | 09:16

Повишаване на енергийната ефективност е сред водещите стратегически цели на страната, подчерта в предаването Денят ON AIR министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той напомни, че  България изразходва между пет и осем пъти повече електроенергия от останалите европейски страни, което по неговите думи е „безобразно пилеене на ресурс“. Постигането на по-добри резултати в тази насока също така е част от ангажиментите, които сме поели като страна-членка на Европейския съюз, коментира Добрев. Той заяви още, че енергийната стратегия на страната има нужда от осъвременяване, но по-важното е ресурсът, който я обезпечава.

Добрев отново заяви, че готовият реактор по проекта АЕЦ „Белене“ може да бъде инсталиран в седми блок в АЕЦ „Козлодуй”. За целта в момента се правят необходимите проучвания. Нещо повече, животът на пети и шести блок на първата атомна централа е напълно възможно да бъде удължен, коментира министърът. Той обясни, че подобни реактори по света работят по 50-60 години, а нашите ще направят 30 години на експлоатация през 2017-2019. Според министър Добрев, животът им ще бъде удължен най-малко с 15-20 години. Решението за това зависи единствено от ядрения регулатор у нас.

Цялото интервю вижте от видео файла.

fallback
Още от Предавания
fallback