Референдумът показа, че левицата психологически върви нагоре, коментира Татяна Буруджиева

С предлагането на първия демократичен референдум у нас, БСП вече има самочувствието, че е партия на демократичните права и свободи, допълни Буруджиева.

28.01.2013 | 11:01
Референдумът показа, че левицата психологически върви нагоре, коментира Татяна Буруджиева
Референдумът показа, че левицата психологически върви нагоре, коментира Татяна Буруджиева

Тази 20-процентна избирателна активност на референдума показа, че у нас има гражданско общество, заяви в предаването Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев политологът Татяна Буруджиева.

“Демокрацията е за активните хора и именно те гласуваха. Законодателството не е най-важно”, заяви политологът. – “Референдумът е и психология, и състояние на политическата култура, и състояние на желанието на хората да са активни. За мен този резултат е сериозен, защото ние имаме кметове и народни представители, избрани с такава ниска активност”, добави още тя. Според нея първият национален референдум в съвременната история на България ще има силен психологическият ефект върху политическото говорене у нас. Дебатът ще бъде възобновен по време на парламентарните избори, коментира Буруджиева.

„Партиите могат да извлекат както позитиви, така и негативи. Референдумът показа, че левицата психологически върви нагоре. С предлагането на първия демократичен референдум у нас, БСП вече има самочувствието, че е партия на демократичните права и свободи. От друга страна, те не успяха да постигнат висока избирателна активност и не успяха да диктуват дебата, а по-скоро се нагаждаха. Управляващата партия тепърва ще осъзнава позитивите от проведения първи национален референдум,“ допълни Буруджиева.

Според нея чрез това допитване до народа ГЕРБ биха могли да тестват изборното законодателство- къде могат спокойно да дишат и къде трябва да задълбочат в политическия дебат. Синята десница участва в референдума с много ясни позиции. В политическото пространство нямаше друга партия, която да заеме позицията на автентичната десница, коментира политологът. Тя допълни, че ДПС са останали фокусирани около вътрешните си промени и не са успели да заемат ясна позиция по време на общественото допитване.