fallback

Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа ще наблюдава само три области в България

Процедурата за постмониторинг засега няма да отпадне, коментира Джема Грозданова, ръководител на Постоянната делегация на Народното събрание в ПАСЕ.

24.01.2013 | 11:36

Процедурата по по постмониторингов диалог за България с Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа- ПАСЕ, няма да отпадне, но ще бъде редуцирана до три области. Това съобщи Джема Грозданова, депутат и ръководител на Постоянната делегация на Народното събрание в ПАСЕ. Грозданова информира, че тя и докладчикът за България Лука Волонте са внесли предложение за отпадане на процедурата за страната ни, което обаче е било отхвърлено.

„Загубихме вота с два гласа, и двата - на български депутати – Янаки Стоилов и Юнал Лютви.Те гласуваха против процедурата за България да бъде закрита“, информира Джема Грозданова.

„За” процедурата са гласували 61 депутата, „против” -59, а 4 се „въздържали“.

След гласуването от 11 препоръки ще останат само три области за наблюдение- „Изборен кодекс“, „Медии“ и „Съдебна система“. Грозданова допълни, че сферите „Малцинства“, „Роми“, „Организирана престъпност и вътрешна сигурност“ и „Полицейско насилие“ вече няма да бъдат под наблюдение.

Какви са били мотивите на Янаки Стоилов и Юнал Лютви да гласуват против отпадане на процедурата-вижте от коментара на Грозданова и видео файла.

fallback
Още от Предавания
fallback