fallback

Николай Младенов: Инцидентът с Доган не е показателен за българо-турските отношения

България и Турция имат изключително позитивен дневен ред във всичко, което правят, коментира външният министър.

23.01.2013 | 11:19

Случилото се на Осмата националната конференция на ДПС не е отправя никак добро послание. Нещо повече насочва вниманието ни към неща, на които трябва да обърнем сериозно внимание, заяви в предаването Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев министърът на външните работи Николай Младенов. Той допълни, че политическите лидери в България трябва да обърнат внимание на това, какви изразни средства използват в своя дневен ред, тъй като думите и жестовете се интерпретират по различен начин. Инцидентът с нападението срещу Ахмед Доган, обаче не може да се разглежда през призмата на българо-турските отношения, коментира Младенов.

България и Турция имат изключително позитивен дневен ред във всичко, което правят. Активни са контакти в икономическата сфера и в политиката, което е от полза и на двата народа, подчерта външният министър.

„Аз се радвам, макар със свито сърце, че след това което се случи, нямаше в нашия обществен дискурс на етнизиране на темата. Не се случи това, което е много опасно тук на Балканите, да се пречупят през етнически или религиозен профил всички инциденти,” каза още Николай Младенов. Той допълни, че случаят категорично следва да бъда осъден от всички, както и да бъдат взети мерки от гледна точка на сигурността и да не се допуска втори подобен инцидент.

Министърът на вътрешните работи коментира още откриването на българско посолство в Ирак. Той подчерта, че подобна стъпка е от интерес за бъдещето развитие на страната и на икономиката на двете държави.

fallback
Още от Предавания
fallback