Консумацията на вино у нас расте

Галина Нифору в Денят ON AIR.

14.01.2013 | 11:31
Консумацията на вино у нас расте
Консумацията на вино у нас расте

През изминалата година българинът е изконсумирал 90 милиона литра вино. Това е със 17.4% повече спрямо 2011. През същата година сме изнесли 50млн. литра, което е ръст от 7.4%. Тези данни обяви в студиото на Денят ON AIR Галина Нифору, председател на наскоро учредената Асоциация на износителите на вино в България.

Производството на вино в момента е на нивото от 2005, но тенденцията за растеж е положителна, смята Нифору. Според нея основен проблем пред българските производители, които искат да изнасят продукцията си в чужбина, остава представянето и рекламирането на българските вина в чужбина. Това е и причината да бъде създадена Асоциацията на износителите на вино в България.

Целта на тази организация е да популяризира българското вино на едни от най-атрактивните световни пазари, каквито в момента са САЩ, Индия и Китай. От Асоциацията планират да си сътрудничат с Министерството на земеделието и храните и Министерството на икономиката и да провеждат рекламни кампании на български вина сред чуждестранни винени дистрибутори, журналисти и блогъри. „Когато такива хора бъдат убедени, че България е извървяла своя Ренесанс във винопроизводството, много по-лесно е те да направят своите поръчки“, категорична е Галина Нифору.