fallback

Недостигът на енергия прави японската икономика неконкурентоспособна, коментират експерти

Новият премиер Шиндзо Абе ще подкрепи развитието на ядрената енергетика, подчерта японисът Нако Стефанов.

18.12.2012 | 11:39

Голяма част от японските производства остават неконкурентоспособни заради недостигът на електроенергия и високата цена на работната ръка, заяви в предаването Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев професор Нако Стефанов, японист и изследовател на страните от Източна Азия. По неговите думи след победата на консерваторите в Япония, страната ще последва примера на американския Федералния резерв и ще увеличи дълга си с печатане на йени.  

„Дългът на Япония в момента превишава два пъти брутният вътрешен продукт на страната“, коментира Нако Стефанов и уточни, че той е покрит от парите в пенсионните фондове. - „Спестяванията на населението са взети за стимулиране на икономиката.“

Според проф. Стефанов проблемът с понижаващата се конкурентоспособност на страната заради скъпото производство ще бъде решен чрез преминаване към изцяло ново и по-високо равнище на технологиите, например към нанотехнологии, както и чрез изнасяне на мощности в други страни. Като пример в това отношение той посочи съвместния проект на страната за развиването на химическа индустрия на територията на Саудитска Арабия.

Новият премиер на Япония Шиндзо Абе ще подкрепи развитието на ядрената енергетика, коментира проф. Стефанов. Според него, изборните резултати показват, че има разочарование сред населението от двете основни политически партии и това недоволство провокира появата на трета политическа сила-„Партията на Възраждането“.

Цялото интервю вижте от видео файла.

fallback
Още от Предавания
fallback