Европейският проблем е, че правилата от Маастрихт не се спазват

Австрийските фирми продължават да инвестират в България, коментира търговският представител на Австрия у нас д-р Михаил Ангерер.

17.12.2012 | 12:15
Европейският проблем е, че правилата от Маастрихт не се спазват
Европейският проблем е, че правилата от Маастрихт не се спазват

Проблемът на ЕС е, че правилата приети с договора от Маастрихт не се спазват, при това не от една или две страни. Това заяви търговският представител на Австрия в България, д-р Ангерер в предаването Денят ON AIR. Ако общоприетите правила се спазваха, нещата щяха да са много по-лесни, заяви той.

По отношение на двустранните връзки нещата сега малко се позабавиха, като причината е кризата, но австрийските фирми продължават да инвестират в България и общите инвестиции на Австрия в България са над 6 милиарда евро. Положително развитие е това, че напоследък австрийските инвестиции са доста по-дългосрочни. Така се отварят нови производства и нови работни места в България, изтъкна австрийският търговски представител.

България е близо до Австрия – на един час полет от Виена. В този смисъл е лесно да се прави бизнес с България, още повече че и данъците са ниски. В същото време расте и българският износ към Австрия, като за последните две години се е увеличил с 60%, съобщи Михаел Ангерер.