fallback

Томислав Дончев: България се надява да получи поне 6 милиарда евро до 2020

В момента банките участват в процеса на усвояване на евросредства, основно в дейности, свързани с финансов инженеринг, коментира министър Дончев.

23.11.2012 | 11:48

Предложението на Българската търговско-промишлена палата банките да одобряват бенефициентите на европейски средства има предимства и недостатъци, коментира министърът по усвояването на средства от Европейския съюз Томислав Дончев. Плюсовете са свързани с това, че имат по-добра клонова мрежа и съответно биха обслужвали по-добре клиентите си.

„От друга страна, остава въпросът кой поема отговорност, ако бъде установен нереден разход. Всички администрации са обект на постоянен контрол. Ако банките бъдат въвлечени в този процес, те ще бъдат обект на същия контрол“, коментира Дончев и допълни, че и в момента банките участват в процеса по  усвояване на евросредства,а основният интерес от тяхна страна е към дейности, свързани с финансов инженеринг.

Министър Томислав Дончев коментира, че в първоначалния вариант на европейския бюджет за многогодишната финансова рамка надеждите на  България са били свързани с получаване на 8 до 9 милиарда евро. След като вече е ясно, че това няма да случи, надеждите са поне да запази  минимума от настоящия програмен период, който е около  6 милиарда евро. Министър Дончев подчерта, че европейското финансиране е изключително важно за страната ни, особено ще се отнася до дългосрочните проекти. За страни като България кохезионните фондове имат голямо значение. Така например 65% от БВП на страната идва от европейско финансиране. Нещо повече европейските средства се влагат много по-прецизно и в дългосрочни проекти, коментира още Томислав Донев. Той допълни, че ако няма споразумение за следващия програмен период, финансирането ще е пропорционално на настоящото.

Цялото интервю вижте от видео файла.

fallback
Още от Предавания
fallback