Търговията между България и Германия достигна 4 милиарда евро

През последните години е налице постоянен ръст на износа от България за Германия, отбеляза Митко Василев, главен управител на Германо-Българската търговско-индустриална камара.

21.11.2012 | 11:20
Търговията между България и Германия достигна 4 милиарда евро
Търговията между България и Германия достигна 4 милиарда евро

Търговията между България и Германия достигна обем от 4 милиарда евро. Това е своебразен рекорд за последните години, заяви в предаването Денят ON AIR Митко Василев, главен управител на Германо-Българската търговско-индустриална камара.  От друга страна, е налице спад от 54 милиона евро в германските инвестиции към България. Причините са различни, коментира Митко Василев, като основната е световната икономическа криза и финансовите предизвикателства пред компаниите.

„След спада от 2009 в стокооборота между двете страни е налице сериозен ръст, коментира Митко Василев. - Интересна тенденция е постоянното повишение на българския износ към Германия. Водещите сектори в експорта са производството на мед, текстил,  машиностроителна продукция и други. Позиционираните в България  немските компании са предимно в сектора автомобилни части,“отбеляза още Василев.

Цялото интервю вижте от видео файла.