fallback

Македония демонстрира спазване на препоръките на ЕС, коментират експерти

Съмнително е Македония да подобри отношенията си с България и Гърция за един месец, според журналиста Костадин Филипов.

07.11.2012 | 10:55

 Реалните шансове Македония да подобри отношенията си с България и Гърция в рамките на един месец не са големи, коментира в предаването Денят ON AIR журналистът Костадин Филипов. Той припомни, че до месец Европейския съвет трябва да реши дали да даде дата за начало на преговорите за членство на Македония към ЕС.

В същото време Македония демонстрира съобразяване с препоръките на Европейската комисия. Доказателство за това е изпратеното писмо от македонския външен министър до българския му колега, в което се акцентира върху ключови въпроси в отношенията между двете страни като изграждане на обща инфраструктура, сътрудничество на дипломати и историци при необходимост и други.

По думите на Костадин Филипов добрата новина в писмото на външния министър  Никола Попоски е предложението за създаване на комисия, която да прецени състоянието на българските войнишки гробища на територията на Република Македония от времето на Първата световна война. „Това е проблем, по който България работи от 10, дори 15 години, но досега не е постигнато цивилизовано отношение към гробовете на българските войници от македонска страна,“ коментира Костадин Филипов.

Вижте какво още каза той от видео файла.

fallback
Още от Предавания
fallback