Есенният сезон ще генерира 10% от приходите в туризма, според експерти

Това е около 10% от оборота в туристическия сектор, коментира Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

06.11.2012 | 11:35
Есенният сезон ще генерира 10% от приходите в туризма, според експерти

Големият проблем на туризма в България не това, че неговата сезонност, коментира  в предаването Денят ON AIR директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

„Когато ние чуем как с гордост се говори за рекорден брой туристи у нас, само за 2 месеца през годината-това се нарича асиметрия. Тази силна асиметрия е вредна за икономиката -в един момент трябва да разполагате с 32 0000 работника, а само месец по-късно трябва да ги гоните. Няма специалист, който да може да работи качествено, когато е зает само 2-3 месеца в годината,“ коментира Драганов. Друг проблем на сектора е незаетостта на легловата база.
„Трябва да погледнем открито проблема - имаме огромна незаета леглова база. Средна заетост е 31-32%,“ коментира Драганов. По неговите думи България има реални възможности да развива туризъм през цялата година.

През открития за първи път тази година есенен сезон ще бъдат обслужени около 1.3 милиона чуждестранни туристи, коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма. Това е около 10% от оборота в туристическия сектор, коментира Драганов.

Цялото интервю вижте от видео файла.