fallback

От 2014 земеделските субсидии няма да бъдат обвързани с количеството продукция

Предложенията за промяна в селскостопанската политика на Европейския съюз за следващия програмен период са повече от сто хиляди, коментира Огнян Боюклиев от Института по аграрна икономика.

26.10.2012 | 10:34

Над сто хиляди са предложенията за промяна в общата селскостопанска политика на Европейския съюз през следващия програмен период. Предстоят сериозни промени, като най-интересната от тях е краят на обвързването между продукция и субсидии. Това каза в предаването Денят ON AIR Огнян Боюклиев от Института по аграрна икономика.

Продукта като количество и обвързването му със субсидиите вече е стара схема, която отпада и за тази промяна има консенсус. Страните са го постигнали съгласие по темата, когато са подписвали споразумението за Световната търговска организация, заяви Боюклиев.

За да има правно да получава субсидия, земеделският производител преди всичко трябва да извършва активна дейност. В момента се обсъжда самият размер на субсидията- дали да е 15 или 30%. Земеделските производители ще получават тази помощ, независимо от размера на обработваемата площ. Франция настоява помощта да е 30% и България е склонна да я подкрепи в това искане, коментира Огнян Боюклиев.

fallback
Още от Предавания
fallback