Два варианта за спасяване на болницата в Девин

Здравното заведение трябва да харчи толкова, колкото получава според бивш министър.

25.10.2012 | 10:38
Два варианта за спасяване на болницата в Девин
Два варианта за спасяване на болницата в Девин

Втори ден продължават преговорите в Министерството на финансите за проблемите на болницата в Девин. Вицепремиерът Симеон Дянков предложи два варианта за решаване на проблема – да стане филиал на смолянската или да стане държавна като по този начин ще бъдат осигурени един милион лева за ремонти и апаратура. Към момента задълженията на затвореното преди година лечебно заведение възлизат на близо два милиона лева.

Според Дянков, по закон държавата не може да финансира общинска болница и да покрива стари дългове, защото е задължение на ръководството на лечебното заведение. „Трябва да започнем наново, с нова организация, която е през държавно търговско дружество“.

Здравният министър Десислава Атанасова също не отстъпва и категорично отказва да покрие дълговете, тъй като смята, че предишните години е управлявана "по престъпен начин".

Случаят с болницата в Девин е симптоматичен и би трябвало да развенчае всички нереализирани идеи за закриване на малки болници в България, създаващи обществено напрежение. "Болницата трябва да харчи толкова, колкото получава", заяви бившият здравен министър доц. Божидар Финков в предаването Денят ON AIR. Мнението на лекаря чуйте във видео файла.