Менда Стоянова: С новия данък ще се облагат само дългосрочни депозити

Десятъка има широка данъчна основа и не е редно да съществуват изключения, каквито са доходите от лихви, обясни председателят на бюджетната комисия.

12.10.2012 | 10:00
Менда Стоянова: С новия данък ще се облагат само дългосрочни депозити
Менда Стоянова: С новия данък ще се облагат само дългосрочни депозити

Данъкът върху лихвите на депозитите ще засегне само сметки, за които има сключен договор с банката за определен срок, за определена сума, която е блокирана за този срок и за конкретен лихвен процент, който ще бъде получен за този срок. Това е точната дефиниция на депозит и само такива банкови сметки ще бъдат облагани с данък, останалите сметки няма да бъдат третирани с новия налог, заяви в предаването Денят ON AIR председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. Тя е категорична, че не става дума за двойно данъчно облагане, тъй като лихвата е доход, който не е облаган преди това.

„Това, което правим, е да разширим обхвата на облагането на доходите на физическите лица. В България от няколко години вече действа така наречения плосък данък с ниска ставка от 10%. Това предполага този данък да има широка данъчна основа и да няма изключения, каквито са доходите от лихви“, обясни председателят на бюджетната комисия.

Една такава мярка ще накара хората да преосмислят инвестициите си в депозити и да се насочат към влагане на капитали в имоти например, посочи още Стоянова. Очакваме, че това ще повиши потреблението и ще раздвижи икономиката.

Вижте целия разговор във видео файла.