fallback

Красен Станчев: Данъкът на лихвите по депозитите ще повиши и цената на кредитите

Това, което вероятно ще направят банките, за да запазят разполагаемия ресурс, е да вдигнат цените по депозитите, а оттам и по кредитите, коментира икономистът.

11.10.2012 | 09:24

Въвеждането на данък върху доходността от депозитите е провокиран основно от желанието да се платят едни пари преди изборите, коментира в предаването Денят ON AIR икономистът Красен Станчев. Той подчерта, че има няколко притеснителни момента около въвеждането на данъка. Първо, че ставката се предлага без да бъдат проведени експертни консултации, „въпреки че беше обещано, че новите данъци ще бъдат обсъждани с експерти и в парламента. Второ не е ясно как ще се регулира този данък. Има очаквани ефекти, които не са изчислени. И трето предоставената аргументация не е особено валидна. Аргументът на финансовия министър, че навсякъде по света има подобна ставка, но не у нас, не е достатъчен," коментира Красен Станчев. Според него след въвеждането на ставката банките ще се опитат да задържат разполагаемия ресурс, за да запазят кредитната си активност като увеличат цената на депозитите. Това на свой ред ще отрази на лихвите по кредитите.

Данъкът върху лихвите по депозитите вероятно ще провокира банките да увеличат цена на спестяванията, а оттам и на лихвите по кредитите, коментира Красен Станчев. Според него твърдението, че хората ще започнат да потребяват повече и по този начин ще стимулират ръста на икономиката, е доста спорно, преди всичко защото, за да спестяват повече, хората очевидно усещат определена несигурност. Когато обаче видят, че и техните спестявания се облагат, най-вероятно ще изнесат парите си зад граница, предположи икономистът. Депозитите в България са сравнително равномерно разпределени и една голяма част ще бъдат под облагаемия минимум в банките зад граница, коментира Красен Станчев.

fallback
Още от Предавания
fallback