Акционерите от Шах-Дениз II се включиха в проекта „Набуко-Запад“

След подписването на декларацията надеждите са, че реализацията на проекта ще се ускори, заяви за Денят ON AIR енергийният министър Делян Добрев.

09.10.2012 | 12:21
Акционерите от Шах-Дениз II се включиха в проекта „Набуко-Запад“

Във Виена подписахме декларация, свързана с направената промяна по газопровода „Набуко-Запад“, коментира за предаването Денят ON AIR енергийният министър Делян Добрев. Той припомни, че първоначалният проект „Набуко“ от Каспийския регион до Австрия вече не съществува като концепция. Вече става въпрос за проекта „Набко-Запад“  от Българо-турската граница до Баумгартен в Австрия. С подписаната декларация страните, които подкрепяха проекта "Набуко", се ангажираха да подкрепят и "Набуко-Запад", коментира енергийният министър Делян Добрев. С декларация беше прието към проекта да се включат и акционерите от Шах-Дениз II. „Това е много важна стъпка за реализацията на самия проект. На срещата стана ясно, че са необходими вече реални действия по реализацията му,“ коментира Добрев.

Той поясни, че идеята е проектът да се реализира на два етапа.
„Средства със сигурност ще се намерят. Българската част може да я финансираме и със собствени средства от Булгартансгаз. Става въпрос за около стотина милиона. По-важното е тази първа фаза да получи одобрение от Европейската комисия и да бъде реализирана именно по този начин,“ коментира Добрев. Той допълни, че ако бъде част от европейски газов коридор интерконекторната връзка между България и Турция  ще има много по-голям капацитет за пренос на газ в сравнение- от порядъка на 10 милиарда кубика.

Вижте интервюто от видео файла.