Турция продължава да прехвърля войски в погранични региони със Сирия

Лидерът на опозиционната турска Републиканска народна партия заяви, че един евентуален удар срещу Сирия може да предизвика световна война.

05.10.2012 | 11:30
Турция продължава да прехвърля войски в погранични региони със Сирия

Турция продължава да прехвърля войски към пограничния район със Сирия, след минометния обстрел в сряда. Турция също отговори със стрелба, при която са загинали най- малко петима сирийски граждани, съобщи кореспондентът на националното радио за Денят ON AIR Нахиде Дениз. Тя информира още, че към района са прехвърлени още войски, разположени са танкове и зенитни установки. Изтребители F-16 патрулирали в района, а населението е евакуирано към вътрешността на страната, коментира Нахиде Дениз. В тази връзка военните министри на страните-членки на НАТО ще се съберат на специална среща на 10 и 11 октомври.

В четвъртък- 4 октомври, Турското правителство прие решение за извършване на военни удари зад граница в период на една година. Лидерът на  опозиционната Републиканската народна партия заяви, че един евентуален удар срещу Сирия може да предизвика световна война.

В същото време броят на бежанците продължава да се увеличава. Според разчетите на Турция очакваните бежанци от Сирия са били за около 70 хиляди души. Реално обаче преминалите границата с Турция сирийски бежанци вече са над 90 хиляди.