Добрев: Проверяваме дали АЕЦ „Белене“ има бъдеще като частен проект

Едва след като стане ясно кой е инвеститорът и дали има сериозни намерения, може да започнем да говорим за размразяване на проекта, коментира енергийният министър за предаването Денят ON AIR.

29.09.2012 | 12:00
Добрев: Проверяваме дали АЕЦ „Белене“ има бъдеще като частен проект

Министърът на енергетиката Делян Добрев е изпратил писмо до Американския департамент по енергетика и до посолството на САЩ в България, с което настоява да му бъде предоставена повече информация за компанията "Глобал пауър консорциум".  В интервю за Bulgaria ON AIR енергийният министър обясни, че след като стане ясно кой е инвеститорът и дали има опит в областта на енергетиката ще му бъде поискан депозит от 200 милиона евро.

„Тази банкова гаранция ще остане за Националната електрическа компания, след което ще започнем преговори. Едва след това може да стане дума за размразяване на проекта,“ коментира Делян Добрев в предаването Денят ON AIR.

Енергийният министър заяви още, че ако АЕЦ „Белене“ има бъдеще като частен проект, ще се появят и други кандидати. Ако обаче и този вариант не издържи на проверката, проектът няма как да се осъществи. 

„Вече три години каним външни инвеститори и засега се е появил само този,“ коментира Добрев. Той обясни още, че правилата в енергетиката се налагат от няколко години, като се провеждат открити процедури, а водещият критерий за избор на компания-изпълнител, е най-ниската цена. В предишни години до процедурата е бил допускан само един кандидат и цената не винаги е била изгодна, посочи министърът на енергетиката.

Делян Добрев коментира и преговорите по новите договори за доставка на природен газ от Русия. По му до ноември следващата година страната ни ще успее да подпише новия договор с „Газпром Експорт“. 

„Имаме няколко твърди позиции, от които не отстъпваме, заяви Добрев. Първото условие е договорът да бъде сключен директно с „Газпром Експорт“, без посредници. Второто е договорът да бъде шестгодишен, за да имаме възможност да използваме алтернативните доставки.“

След около две, три години ще стане ясно какви са местните залежи на енергийни ресурси, като добивът ще бъде възможен едва след 5-6 години.

„Подземните количества са добре проучени, особено в Северна България. Това ще бъде направено и за южната част от страната,“ коментира Добрев и подчерта, че големи надежди за откриване на природен газ и нефт се възлагат на находищата в Черно море.

Управляващите обмислят вариант парите от концесиите на находищата на подземни богатства могат да бъдат инвестирани в поддръжка и популяризиране на културните обекти в страната. От такива концесии в бюджета на страната се очаква да влязат 200 милиона лева, заяви Добрев.