Китай има интерес към български хранителни продукти

Приоритетните отрасли за инвестиции в България от Китай са енергетиката, земеделието и инфраструктурата, коментира Виктор Алмазов от Българо-китайската търговско промишлена палата.

29.05.2012 | 14:44
Китай има интерес към български хранителни продукти
Китай има интерес към български хранителни продукти

Забавянето на китайската икономиката е не толкова резултат от влиянието на световната икономическа криза, колкото от дисбаланса между вноса и износа в страната, заяви в предаването Денят ON AIR Виктор Алмазов, председател на Българо-китайската търговско промишлена палата. Той подчерта, че за последните десет години китайският износ е между осем до десет пъти повече в сравнение с вноса. Разлика рефлектира върху вноса на чужда валута в страната и най-вече на американски долари. За да решат проблема, китайските власти подават директива към Китайската банка за развитие, която е основният инструмент за инвестиции извън страната. Според тази директива в рамките на пет години от 2010 до 2015 трябва да бъдат инвестирани 500 милиарда долара в проекти извън Китай на стойност над 1 милиард долара. Разчетите обаче не се сбъдват, тъй като за първата година вместо 100 милиарда долара са инвестирани едва 8, коментира Виктор Алмазов. По неговите думи причините за изоставането в изпълнението на програмата са на  първо място решението на Китай да не купува чужди дългове и да бъде реален инвеститор и второ в липсата на опит на китайските компании да работят в пазарна икономика. Бизнесът в Китай разчита основно на държавни поръчки, коментира още Виктор Алмазов.

По отношение на България Китай има интерес да инвестира в енергетика, земеделие, инфраструктурни концесии.  „Магистрала „Хемус“ и тунелът под Шипка е чудесна възможност и Китайската банка да похарчи пари и българските граждани да имат полза от това,“ коментира Виктор Алмазов. От друга страна, китайските компании имат амбиции да изнесат производството си зад граница. В същото време страната ни има възможност да изнася предимно хранителни продукти, розово масло, вода, вино.
Целият разговор вижте от видео файла.