Кощуница започва постепенно да губи привърженици

Вижте коментара на анализатора Николай Кръстев.

06.05.2012 | 20:04
Кощуница започва постепенно да губи привърженици
Кощуница започва постепенно да губи привърженици

Докато товарът Косово стои на раменете на Сърбия, много трудно Белград може да се присъедини към ЕС. Това каза в предаването Денят ON AIR  Николай Кръстев, бивш кореспондент на БНР в Белград. По думите му - трудно може да се каже, че в Сърбия има национален политически консенсус за приемането на страната в ЕС. „В Сърбия младите хора желаят страната да се приближава по-бързо до ЕС. На хората като че ли им омръзна този национализъм, тази изолация, която продължи твърде дълго. Но те не са готови все още да признаят Косово. Единствената партия, която е готова да отвори този въпрос, е Либерално-демократическата партия на Чедомир Иванович“, коментира Кръстев.
Според него изборите няма да доведат до драматична промяна, защото пътят на Сърбия е ясен-той е към Европа и с малки отклонения Сърбия ще стигне там.
„Почти дванайсет години след падането на режима на Милошевич, Сърбия не е затворила докрай вратата със своето минало и все още прави някакъв опит да възвърне част от това минало в политически план“, каза Кръстев. По думите му сегашният вътрешен министър и вицепремиер на Сърбия Ивица Дачич е много обигран политик и не е изключено той да стане министър-председател на Сърбия, ако постигне добри резултати на днешните избори.