fallback

300 млн. лева разплатени по европрограмите от началото на 2012

До края на годината се очаква размерът на разплатените средства да достигне 40%, заяви в предаването Денят ON AIR министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев.

14.03.2012 | 08:41

Разплатените средства по европейските програми от началото на годината възлизат на 300 милиона лева, коментира в предаването Денят ON AIR министърът по управлението на средствата от еврофондовете Томислав Дончев. Над 600 милиона са договорените средства. По този начин договорената сума достига над 70% или 11 милиарда за целия програмен период. Разплатените суми по проектите за периода са над 3 милиарда или 21%, отбеляза Томислав Дончев. По неговите думи има добри сигнали за увеличаване на парите от Брюксел за новия програмен период ( 2014-2020), с което сумата да достигне до 20 милиарда лева.

Министър Дончев коментира, че основният проблем по ОП „Конкурентоспособност“ е свързан със скоростта по разплащането на средства. По неговите думи програмата не успява в пълна степен да отговори на очакванията на бизнеса и гражданите. „Това обаче не е единственият инструмент за финансиране на малкия и среден бизнес. Останалите програми също осигуряват средства за разпределяне към бизнеса през обществени поръчки,“ коментира министър Дончев. Със стартиране на разплащането по програма „Джеръми“ се очаква има повече резултати в рамките на тази година, заяви министърът по еврофондовете. Той подчерта, че дебатът за стимулиране на страните с добра бюджетна дисциплина е принципен за европейските политики. Конкретната възможност за България е, след разрешение с Европейската комисия, да намали с 5% националното съфинансиране по европейските програми.

Вижте какво още заяви Томислав Дончев от видео файла.

fallback
Още от Предавания
fallback