300 млн. лева разплатени по европрограмите от началото на 2012

До края на годината се очаква размерът на разплатените средства да достигне 40%, заяви в предаването Денят ON AIR министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев.

14.03.2012 | 08:41
300 млн. лева разплатени по европрограмите от началото на 2012
300 млн. лева разплатени по европрограмите от началото на 2012

Разплатените средства по европейските програми от началото на годината възлизат на 300 милиона лева, коментира в предаването Денят ON AIR министърът по управлението на средствата от еврофондовете Томислав Дончев. Над 600 милиона са договорените средства. По този начин договорената сума достига над 70% или 11 милиарда за целия програмен период. Разплатените суми по проектите за периода са над 3 милиарда или 21%, отбеляза Томислав Дончев. По неговите думи има добри сигнали за увеличаване на парите от Брюксел за новия програмен период ( 2014-2020), с което сумата да достигне до 20 милиарда лева.

Министър Дончев коментира, че основният проблем по ОП „Конкурентоспособност“ е свързан със скоростта по разплащането на средства. По неговите думи програмата не успява в пълна степен да отговори на очакванията на бизнеса и гражданите. „Това обаче не е единственият инструмент за финансиране на малкия и среден бизнес. Останалите програми също осигуряват средства за разпределяне към бизнеса през обществени поръчки,“ коментира министър Дончев. Със стартиране на разплащането по програма „Джеръми“ се очаква има повече резултати в рамките на тази година, заяви министърът по еврофондовете. Той подчерта, че дебатът за стимулиране на страните с добра бюджетна дисциплина е принципен за европейските политики. Конкретната възможност за България е, след разрешение с Европейската комисия, да намали с 5% националното съфинансиране по европейските програми.

Вижте какво още заяви Томислав Дончев от видео файла.