Преговаряме за по-ниски цени на природния газ от Русия, заяви енергийният министър

Шефът на „Газпром“ обеща до два месеца да бъде намерено решение за исканото намаляване на цените за доставка на синьо гориво.

01.03.2012 | 10:24
Преговаряме за по-ниски цени на природния газ от Русия, заяви енергийният министър

Страната ни започва и преговори по текущите договори за доставка на природен газ. При посещението си в България председателят на Съвета на директорите на руската газова компания „Газпром” Алексей Милер е поел ангажимент до два месеца да има решение по този въпрос. Енергийният министър Трайчо Трайков заяви пред журналисти, че стартират преговори по текущите договори за доставка на природен газ, които изтичат в края на тази година с цел допълнително коригиране на цената в посока надолу.

По време на срещата между шефа на "Газпром" Алексей Милер с премиера Бойко Борисов, министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и изпълнителния директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов е засегната и темата за газопровода „Южен поток”. По думите на енергийния министър Трайчо Трайков общата цел на двете страни е да приключат предварителните дейности така, че към ноември месец да може да се вземе окончателно инвестиционно решение за българския участък.

 Вижте коментара на енергийния експерт Атанас Тасев по темата за българо-руските енергийни отношения от видео файла.