Газово хранилище чака въвеждане в експлоатация

Забраната за добив на шистов газ е във вреда на България, смята геологът Христо Казанджиев.

15.02.2012 | 10:08
Газово хранилище чака въвеждане в експлоатация

В България има находище на природен газ с потенциал от седем милиарда кубически метра. Държавата четвърта година прави оценки и все още не може да го въведе в експлоатация, заяви в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR геологът Христо Казанджиев, които заедно с водещи енергийни експерти учредиха ново сдружение.

Вариантът да се освободим от руския монопол е като се изградят газови връзки със съседните страни. „През последните години се работи по няколко трасета, но най-малко с приоритетното – това с Турция“, подчерта Казанджиев в предаването Денят ON AIR.

Ситуацията с парламентарната забрана за добив на шистов газ се оказала ключова за създаването на новото сдружение. „Решението за мораториума е във вреда на България. Отнема се възможността да бъдат проучени залежите“. Протестите в обществото са, защото не се познава технологията и съзнателно се заблуждават населението.

Казанджиев разкри, че емисари на корпорации, които са против добива на шистов газ, са посещавали Нови пазар и са убеждавали хората, че ще бъдат изселени.

От сдружението се надяват решението на парламента да бъде отменено.  

Пътят на енергийната независимост на България минава през правото сама да избира доставчика. Енергийните експерти са убедени, че трябва да се акцентира върху разработването на местните енергийни ресурси.