Защо Европа е предпазлива за увеличаване на санкциите на Русия?

Кои са платените приятели на Русия в Европа - вижте в предаването "Брюксел 1" днес от 18.00 часа

03.05.2014 | 16:25 Редактор: Красимир Кирев
Защо Европа е предпазлива за увеличаване на санкциите на Русия?

"В Европа има платени приятели на Русия, които са много гласовити, когато става въпрос за санкции," коментира в предаването „Брюксел 1” с водещ Милена Милотинова  Асен Агов, председател на Интерпарламентарния съвет НАТО-Украйна до май 2013. За пример той посочи бившия  Герхард Шрьодер, „който миналия вторник празнува рождения си ден в Москва заедно с Владимир Путин и  който взима заплата от 1 млн. евро, която му беше определена точно след изтичането на мандата,” коментира Агов.

По думите му в подкрепа на Русия действат и „редица  британски лордове, предимно от лейбъристите като една от спирачките на засилването на санкциите”.

“Към тях могат да се добавят силни противници на санкциите от бизнеса като компаниите Сименс и Бритиш Петролиум”, коментира още Агов.

Във втората част на предаването, което започва с 18.00 в ефира на Bulgaria On Air, Агов коментира още и новия списък на санкционираните лица и компании на ЕС и САЩ и достатъчни ли са санкциите, които международната общност налага на Русия.

В първата част на предаването, журналистите Нина Спасова, дългогодишен кореспондент на БНТ в Скопие, и Николай Кръстев, специален пратеник на БНР на изборите, ще търсят отговор на въпроса пред политическа криза ли е Република Македония. На управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ не й достигна едно депутатско място за мнозинство, а социалдемократите обявиха, че ще върнат депутатските си мандати и няма да влязат в парламента. Точно преди изборите пък премиерът Груевски обтегна отношенията си с досегашния си коалиционен партньор Али Ахмети, което доведе и до бойкота на албанците за президентския вот.

Още по темата

В предаването ще видите и мнението на проф. Йонас Пук от Виенския бизнес университет  за това използва ли се пълният потенциал на икономически санкции срещу Русия, ще спре ли руския газ към Европа и доколко зависим е старият континент от руския газ.

Пълните интервюта проследете в събота, 18 часа, по телевизия и радио България он ер. Но в аванс, вижте част от коментара на Асен Агов в следващото видео: