fallback

Чех спря Григор Димитров на осминафинал в Шанхай

Якуб Меншик се наложи над най-добрата ни ракета с 6:3 3:6 6:4

09.10.2024 | 15:23 Автор: Искра Ангелова

Григор Димитров за втори път през сезона отстъпи на тийнейджъра Якуб Меншик. 19-годишният чех отстрани българина на Мастърса в Мадрид през април, а днес стори това и в Шанхай, след като отново спечели в три сета над световния номер 10 - 6:3 3:6 6:4. Мачът продължи продължи малко повече от два часа.

Тийнейджърът от Простейов успя да пробие за 2:0, след като при втората му възможност топката от слайс бекхенд на Димитров се спря в мрежата. При 5:3 Меншик сервираше за спечелването на частта. Той стигна до сетбол и го реализира след грешка на Григор. Първото "действие" продължи точно половин час.

Полуфиналистът от миналата година Димитров започна втория сет с успех на сервис и така поведе за първи път в срещата. След това българинът проби, когато чехът направи двойна грешка. В следващия гейм направи две двойни грешки, но взе подаването си с ас, за да дръпне с 3:0. 65-ият в света Меншик стигна до две поредни точки за рибрейк в петата игра, но Гришо ги отрази. 33-годишният хасковлия спаси и третата опасност и после спечели гейма за 4:1. Чехът поведе с 40:0 в следващия сервис гейм на Димитров, но той не трепна и спечели следващите пет точки. При 5:3 Григор застана на основната линия, за да изравни частите. Набързо той стигна до 40:0 и приключи сета при първата си възможност, информира БНР.

В заключителната част българинът се добра първи до точка за пробив в третия гейм, но сеченият му бекхенд излезе в аут. В следващата игра Меншик поведе с 40:15 и при втората възможност направи брейк за 3:1, когато Димитров удари топката с рамката на ракетата си. После чехът затвърди, макар и трудно. След нов удар с рамка първата ни ракета се озова отново в ситуация 15:40, но отрази и двете точки за пробив. След това "изтри" и трета опасност и после взе подаването си за 2:4.

Григор сервираше при 2:5 за оставане в двубоя и се справи със задачата. След това Меншик подаваше за място на четвъртфиналите. Димитров дръпна с 40:15 и съперникът предаде гейма с двойна грешка. След минаващ удар тийнейджърът стигна до два мачбола в следващия гейм и реализира втория с печеливш ретур.

Българинът завърши с 30 печеливши удари (5 аса) при 35 непредизвикани грешки (3 двойни).

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Спорт
fallback