fallback

Цанко Цанков: От българи идват атаки срещу мен

Именно те са довели до непризнаването на рекорда му за плуване в река Дунав, каза плувецът

07.10.2024 | 18:03 Автор: Вяра Димова

Българският плувец Цанко Цанков заяви, че атаките срещу него, довели до непризнаването на рекорда му за плуване в река Дунав, идват от българи. 

"Лично мен ме боли, защото в основата на тези атаки стоят българи. Не американци или други, а българи. Няколко човека от България са изпратили мейл до Асоциацията за плуване в открити води, като за момента не можем да кажем техните имена. Винаги съм държал на честността и почтеността и когато те атакуват точно за това, на което най-много държиш, ето това не мога да приема", каза той на пресконференция.

Плувецът направи две плувания в река Дунав в рамките на две седмици, след като първо на 6 септември измина 108 км, а от екипа му обявиха постижението за световен рекорд, но впоследствие се оказа, че румънецът Богдан Зурбагиу е преплувал 115 км в Дунав през 2021 година. От Асоциацията за плуване в открити води WOWSA обявиха, че има съмнения за манипулиране и фалшифициране на данни и не признаха плуването на българина.

Последва второ плуване на Цанков на 19 септември от 120 километра и 600 метра в река Дунав без спиране за 18 часа от село Ясен, община Видин до кораба "Радецки" в Козлодуй. Първоначално постижението бе ратифицирано от Асоциацията за световни рекорди OWR, но по-късно ратификацията бе премахната.

"По отношение на второто ми плуване имаме всички необходими данни, документи за разлика от първото плуване на 6 септември, когато нямахме резервен GPS. На второто плуване имахме три независими GPS системи. Нямахме желание да се обърнем към същата асоциация и изпратихме всички данни към Асоциацията на световните рекорди, която е втората най-голяма след Гинес. Те разгледаха всички данни от плуването и ми съобщиха, че плуването е проведено по всички правила и те ратифицираха моето плуване и ми издадоха сертификат за най-дългото плуване без прекъсване в река Дунав.

Четете повече в gol.bg.

Снимка: lap.bg

fallback
Още от Спорт
fallback