fallback

Националният ни отбор при жените победи Латвия на Шахматната Олимпиада

Мъжете допуснаха второ поражение в турнира

15.09.2024 | 21:02 Автор: Толя Стоянова

Националният ни отбор за жени грабна нова победа с 2,5:1,5 точки над Латвия в петия кръг на Шахматната Олимпиада в Будапеща. Това е четвърти успех за европейските шампионки от Будва 2023, които до момента имат и едно поражение.

За победата над Латвия най-голям принос имаха играещите на първа и втора дъска Антоанета Стефанова и Нургюл Салимова. Бившата световна шампионка Стефанова победи за 43 хода с белите фигури Лаура Рогуле, а в същото време с черните фигури Салимова се наложи над Илзе Берзина за едва 32 хода. 

На трета дъска Виктория Радева направи реми с белите фигури с Агнеса Степания Тер-Аветисяна, което направи поражението на Белослава Кръстева от Линда Крумина на четвърта дъска без особено значение за българския отбор, предаде БТА.

При мъжете българският отбор нямаше късмет и допусна второ поражение в турнира, след като отстъпи с 1,5:2,5 точки пред Исландия. Единствената победа бе постигната от Иван Чепаринов, който на първа дъска спечели с черните срещу Вигнир Стефансон. На трета дъска Мартин Петров завърши реми с Ханес Стефансон. Аркадий Найдич и Момчил Петков, които имаха предимството да играят с белите фигури, обаче допуснаха поражения от Гудмундур Кяртансон и Хелги Ас Гретарсон.

Във временното класиране с 8 мач-точки жените заемат място сред първите 10, докато мъжете са в първата половина с 6 мач-точки. Точните позиции, както и съперниците на българските отбори за шестия кръг, ще станат ясни малко по-късно днес.

Шахматната Олимпиада в Будапеща се провежда в 11 кръга и ще продължи до 22 март. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от Спорт
fallback