fallback

ЦСКА представи дългоочаквания Лиъм Купър

Първите му минути във Висшата лига идват на 26 септември 2009 г. срещу "Ливърпул"

12.09.2024 | 14:33 Автор: Искра Ангелова

ЦСКА реализира истински трансферен удар с привличането на легендарния капитан на английския "Лийдс" - Лиъм Купър. Днес шотландският централен бранител подписа договора си с армейския клуб и веднага се присъедини към подготовката на тима на Александър Томаш.

Привличането на доказано име като Лиъм Купър е поредното доказателство за авторитета на марката "ЦСКА" на международната сцена. В последното десетилетие Купър се превърна в една от най-влиятелните фигури в "Лийдс Юнайтед", достигна до капитанската лента и си извоюва статута на безспорен лидер в съблекалнята на йоркшърския клуб. От 2019 г. насам бранителят записа и впечатляващи участия в 19 мача с екипа на шотландския национален отбор.

Лиъм Купър е роден на 30 август 1991 г. Стартира кариерата си в "Хъл Сити" и на 16-годишна възраст дебютира за мъжкия тим в мач от турнира за Купата на лигата на Англия срещу "Суонси". Първите му минути в английската Висша лига идват на 26 септември 2009 г. срещу "Ливърпул" на "Анфийлд".

Лиъм се утвърждава и в националния тим на Шотландия

В периода 2011-2013 г. последователно играе като преотстъпен в "Карлайл", "Хъдърсфийлд" и "Честърфийлд", преди последния клуб окончателно да откупи правата му. С "Честърфийлд" Купър стига до промоция в Лига 1 и е обявен за играч на годината на клуба.

Отличните му изяви привличат вниманието на "Лийдс Юнайтед", с чийто екип успява да направи бляскава кариера. Още в първия си сезон Купър става капитан на тима и взима участие в 31 мача, а в следващите два сезона добавя 59 участия във всички турнири. Истинският му възход към легендарния статут на "Елънд Роуд" започва след пристигането в клуба на аржентинския мениджър Марсело Биелса. В първата кампания "Лийдс" остава на косъм от промоция в елита на английския футбол, но Купър се утвърждава като безспорен фактор в състава и гарант за бъдещите успехи. Те не закъсняват и още през сезон 2019/2020 "Лийдс" се завръща триумфално във Висшата лига, а Купър допринася с 40 участия и 2 попадения. Междувременно Лиъм се утвърждава и в националния тим на Шотландия, помагайки на "гайдарите" да се класират последователно два пъти на европейски финали.

През 2020 г. Купър сбъдва детската си мечта да изведе "Лийдс" с капитанската лента в мач от Висшата лига на Англия - паметният момент идва при успех над "Фулъм" у дома, а впоследствие записва още 24 срещи в елита до края на сезона. До лятото на 2024 г. Лиъм продължава все така да е водещият фактор в отбраната на Лийдс и истинско вдъхновение за младите играчи в клуба. Като цяло той записва 262 мача и 11 гола в 10-те си сезона за йоркшърци.

Освен с изявите си на терена, Лиъм Купър оставя значимо наследство в "Лийдс Юнайтед" и с участието си в различни социални каузи и инициативи, които го превръщат в един от любимите футболни герои на феновете на клуба.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Спорт
fallback