Наградиха за постиженията им българските олимпийци и параолимпийци в Париж (+СНИМКИ)

Специални плакети им връчи служебният премиер Димитър Главчев

11.09.2024 | 13:21 Редактор:

Олимпийските и параолимпийските медалисти на България от Игрите в Париж това лято бяха отличени на церемония в Министерски съвет. Състезателите, завършили до осмо място във френската столица, получиха плакети от премиера Димитър Главчев и спортния министър Георги Глушков.

От двата най-големи спортни форума атлетите ни спечелиха осем медала – златни на Карлос Насар (вдигане на тежести), Семен Новиков (борба класически стил), Магомед Рамазанов (борба свободен стил), Ружди Ружди (тласкане на гюле, категория F55), сребърен на Боряна Калейн (художествена гимнастика) и бронзови на Божидар Андреев (вдигане на тежести), Хавиер Диаз (бокс) и Кимия Ализаде (таекуондо).

"Всички вие сте герои за България. Накарахте ни да се чувстваме горди с Вашето представяне. Всеки, който поне малко се е занимавал със спорт, знае какви усилия полагате. Колко тежък е квалификационният цикъл и колко трудно се стига до върха, за да може всички българи да се радваме, че българско знаме е най-отгоре и слушаме българския химн. Разбира се, че огромен принос имат и треньорите и  ръководителите, които Ви мотивират. Сигурен съм, че успехите ще продължат. Това е правилният път", заяви премиерът Главчев. 

Министър-председателят подчерта, че държавата винаги е длъжник към спорта. По думите му колкото и пари да се дават за сектора, те не са достатъчни, особено на базата на това, което постигат спортистите ни.

 

"Благодаря Ви, че представихте достойно България. Поздравявам Ви за труда и усилията, които полагате всеки ден, за тези успехи. Разбира се, постиженията Ви няма как да бъдат възможни и без Вашите треньори и ръководители, които са неотлъчно до Вас както в трудни, така и в радостни моменти. Сигурен съм, че имате сили да постигнете достойни резултати на Олимпийските и Паралимпийските игри в Лос Анджелис. България има нужда от своите шампиони, които ни изпълват с гордост и радост“, каза министър Глушков.

Георги Глушков допълни, че Министерството на младежта и спорта ще продължава да работи за осигуряване на по-добри условия за българските спортисти и подчерта, че премиите на призьорите от европейски и световни първенства в олимпийски и паралимпийски спортове ще бъдат изравнени.

От името на спортистите говори първата българска медалистка на България в индивидуалната надпревара на художествената гимнастика от 1988 година насам - Боряна Калейн.

Освен медалистите от Олимпийските и Паралимпийските игри бяха наградени и ансамбълът по художествена гимнастика (Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева), Стела Енева (мятане на диск, категория F55), Християн Стоянов (бягане 1500 м, категория T46), Габриела и Стефани Стоеви (бадминтон), боксьорите Станимира Петрова, Светлана Станева и Рами Киуан, Валентина Георгиева (спортна гимнастика), Десислава Ангелова (гребане), Тихомир Иванов (лека атлетика) и Биляна Дудова (борба).

Приветствие към спортистите отправи и президентът на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, а от името на всички атлети сребърната медалистка Боряна Калейн благодари за грижите от страна на държавата, спортните федерациите и треньорите.