"Не ни даваха вода и до тоалетната": Фенове на Северна Ирландия с куп жалби от България

Оплакванията са стигнали до Ирландската футболна асоциация и полицията

09.09.2024 | 22:48 Редактор:
Вместо да пием в баровете, ни карат да се прибираме в хотела, жалват се феновете.
Вместо да пием в баровете, ни карат да се прибираме в хотела, жалват се феновете.

Като "срамното и напълно неприемливо" определи говорител на феновете на Северна Ирландия отношението към пътуващите фенове в България, пише вестник "Белфаст Телеграф". Гари Макалистър, представляващ Обединената асоциация на фенклубовете на националния тим на страната заяви, че те са били подложени на "насилствени атаки" след мача от Лигата на нациите в неделя вечер в Пловдив, а също така са им били отказани основни права като например да пият вода или пък да използват тоалетна.

Мачът от втория кръг в група С3 на турнира Лига на Нациите между България и Северна Ирландия завърши 1:0, като това е първи успех на "лъвовете" в кампанията.

Макалистър разкри, че един фен е бил хоспитализиран, като добави, че отношението на полицията в Пловдив е ставало "по-трудно с напредването на деня и решението им да не поканят офицери от полицията на Северна Ирландия не е било правилно".

Много фенове на гостите са изпратили доста обезпокоителни съобщения в социалните мрежи за атмосферата извън стадиона в Пловдив, където е имало прекалено много полиция.

Около 900 бяха феновете от Северна Ирландия, които присъстваха на мача в Пловдив, но големият проблем за тях е задържането им за повече от 45 минути на стадиона след края на срещата.

"Станахме свидетели на срамното и напълно неприемливо отношение към нашите фенове в Пловдив снощи. Затварянето ни в нашия сектор не само ограничи достъпа на нашите хора до основни права като да получим вода или да отидем до тоалетната, но и създаде сериозен проблем с безопасността", каза в свое изявление Макалистър.

Явно случаят няма да приключи до тук, защото се допълва: "Вече се свързахме с Ирландската футболна асоциация и полицията и ще предприемем други стъпки, за да гарантираме, че този въпрос е правилно докладван".

В страницата Our Wee Country пък се казва: Ужасна  атмосфера след мача с фенове на Северна Ирландия, атакувани с колани и бутилки. Сега полицията ни съветва да се върнем в хотелите си, вместо да пием в баровете. Разочароващ край на едно пътуване до страхотен град и предимно много гостоприемни хора. Най-добри пожелания за ранените фенове".

Четете повече в gol.bg.

Снимка: lap.bg