fallback

Цанко Цанков за успеха в Дунав: Беше много голям тест за моята психика

18 часа и 12 минути плуване, над 100 километра изминати без почивка

07.09.2024 | 19:19 Автор: Деси Николова

Исторически успех във водите на река Дунав. Българският плувец Цанко Цанков постави световен рекорд след като преплува над 100 километра в река Дунав.

"Едно голямо приключение за мен изпълнено, разбира се с много предизвикателства, много болка, много голям тест за моята психика", казва Цанко Цанков.

С тези думи той описва последното си постижение. 18 часа и 12 минути плуване, над 100 километра изминати без почивка - предизвикателство превърнало се в световен рекорд. 

"Стартирахме при абсолютно пълна тъмнина с много ниска ориентация. Все още не се бяхме стиковали с водещата лодка, те избързваха много преди мен на около 15/20 метра. Поради тази причина много пъти се налагаше да увеличавам скоростта си на плуване, за да мога да я настигна", сподели Цанков.

А висока скорост създава предпоставка за тежки физиологични кризи.

"В тези моменти именно се опитвах да се мотивирам, да си кажа, че ще успея да завършва успешно, за примера, който давам на децата и младите хора и че в крайна сметка го правя за спорта и за България", допълни плувецът.

"Това е изключително постижение за плуването като цяло в река Дунав. Подготовката беше и е винаги изключително важна, много тежка, много монотонна, много концентрирана, но без нея няма как да се постигнат добри резултати", категоричен бе треньорът на Цанков Николай Илиев.

А след кратка почивка Цанко Цанков вече гледа към следващата си цел - да преплува протока Молокай през ноември.

Вижте повече в репортажа на Стефан Стефанов.

fallback
Още от Спорт
fallback