Тейлър Фриц е първият американец на финал на Големия шлем от 15 години

Световният №12 спечели с 4-6, 7-5, 4-6, 6-4, 6-1

07.09.2024 | 09:00 Редактор:
Фриц ще се изправи срещу Яник Синер в неделя.
Фриц ще се изправи срещу Яник Синер в неделя.

Тейлър Фриц победи сънародника си Франсис Тиафо на Откритото първенство на САЩ и стана първият американец, достигнал финал на Големия шлем от 15 години. Световният №12 спечели с 4-6, 7-5, 4-6, 6-4, 6-1 и ще се изправи срещу лидера в ранглистата Яник Синер в спор за титлата в неделя.

Фриц започна мача чудесно и  само за няколко минути поведе с 3:0 гейма, но след това допусна спад в играта си и Тиафо взе следващите пет гейма. Така 12-ият в схемата Фриц се оказа изоставащ в резултата след първия сет, а той губеше и след третия, който отново бе взе от Тиафо, този път след пробив още в първия гейм.

Номер 20 в схемата Тиафо обаче не успя да затвори мача в четвъртия сет, когато допусна пробив в самия му край. В решителната пета част на мача той нямаше никакви останали сили и стана лесна плячка за Фриц, който поведе с 4:0 гейма и повече не погледна назад.

За класирането си за финала в Ню Йорк, който ще се играе в неделя вечер, Синер и Фриц взеха по 1,8 милиона долара от наградния фонд. Дрейпър и Тиафо ще се утешат с по 1 милион. Победителят във финала ще вземе и допълнителни 1,8 милиона долара.

Четете цялата статия в gol.bg.

Снимка: БГНЕС