fallback

Илиан Илиев: Трябва да уважаваме противника и да спечелим групата

"Тези мачове, които идват, са изключително трудни", каза селекционерът на националния отбор на България

04.09.2024 | 22:21 Автор: Искра Ангелова

Селекционерът на националния отбор на България Илиан Илиев говори преди утрешния първи мач от група С3 на турнира на УЕФА Лига на Нациите. Българите ще гостуват на отбора на Беларус на стадион "ЗТЕ Арена" в Залаегерсег по решение на Европейската централа.

Другите два отбора в групата са Северна Ирландия и Люксембург, които ще се срещнат също утре и със същия начален час – 21:45 часа българско време.

Илиев акцентира върху това, че българският тим трябва да спечели и утрешната среща, и групата. Също така се надява при добро развитие на срещата утре публиката да изпълни стадион "Христо Ботев" в Пловдив и да ги подкрепи срещу отбора на Северна Ирландия в неделя.

"Този лагер е по-кратък, имаше на няколко човека болежки, но няма контузени. Георги Костадинов е с вирус, довечера ще решаваме дали може да го използваме в мача, както и как ще се възстанови. Не сме от водещите отбори, които да разчитат на индивидуалности, без колектив - трудно бихме имали успех, дори срещу отбор от нашата черга. Всеки си забравя егото и за националния отбор трябва да даде максимума“, започна Илиев, цитиран от БТА.

"Важно е да познаваме противника"

Опитният специалист води България от ноември миналата година, като до момента няма поражение. Но пък има само една победа – 1:0 над Танзания през пролетта на тази година.

"В тези шест мача, в които аз водя тима, играхме добре в дълги периоди. Но тези мачове, които идват, са изключително трудни - ако си помислим, че сме над тях с нещо, може да страдаме. Трябва да уважаваме противника. Има малко затъмнение към Беларус, знаете по какви причини, докато нас ни гледат мачовете. Важно е да познаваме противника, имат някои неизвестни за нас, но това са подробности“.

"Уважаваме противника и знаем, че е добре подготвен. Важно е сме наясно какво може да предложи противника, а ние да излезем и да играем футбол. Но ако от първата минута опитваме да вкарваме гол, трудно ще стане. Не можем да играем за резултат, а трябва да се опитваме да играем футбол, защото не сме такъв състав, че да играем с дълги топки и да чакаме на статистични положения“, обясни още Илиев.

"Да се играе пред празни трибуни е отвратително"

Той беше попитан и как приема Фабиан Нюрнбергер, който от семейство на майка българка и баща германец. Той се представя прилично в Дармщат в Германия и сед почти три години и половина най-после получи паспорт на родината на майка си.

"Фабиан е много добро момче говори 80 % български. Това му помага много, за разлика от Лукас Петков, който не знаеше български език. Малко сме на тъмно с него. Ограничени сме на тази позиция - ляв защитник, и ако решим да започне мача, по-опитните трябва да му помогнат. Той има качества. Това, че не му изкарахме паспорт досега не зависи нито то нас, нито от него“.

За целите в група С3 селекционерът на България, който води и Черно море в българската Първа лига, повтори: "Още в началото говорихме да спечелим групата, защото има и вариант да ни изтеглят при плейофите за следващото първенство. Но трябва да спечелим и заради самочувствие. Няма да е лесно, защото Люксембург вдигна нивото, футболистите на Северна Ирландия играят в добри първенства, предлагат битка на терена. Беларус също са ни доставяли проблеми. Искам да излезем и да покажем качествата на нашите футболисти".

"Затова дойдохме в националния отбор в националния тим. Много негативизъм се изсипа, а не са чак толкова лоши нашите футболисти, за да има такава отрицателна реакция".

Утрешната среща ще се играе без публика, но пък именно да привлече публиката иска Илиев за следващите мачове, а тимът отново да бъде разпознаваем.

"За мен да се играе пред празни трибуни е отвратително. По-добре, че не гостуваме в Беларус , но аз предпочитам да е с публика. Дали е предимство? Дава импулс публиката. С Румъния имаше 15 хиляди души и не сме се уплашили. Нашата цел е да накараме хората с работата и резултатите да припознаят националния отбор, както надявам да се случва. Дано има позитивизъм от този мач и в Пловдив да има еуфория. Това беше и целта за върнем вярата на хората", завърши треньорът на България.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Спорт
fallback