fallback

Ружди Ружди: Искам да продължа, защото мога да подобря резултатите си

Посрещнаха на родна земя шампиона в тласкането и дискохвъргачката Стела Енева

03.09.2024 | 16:45 Автор: Беатрис Младжова

Родните участници в Параолимпийските игри в Париж се завърнаха у нас. Шампионът в тласкането на гюле в клас F55 Ружди Ружди и дискохвъргачката Стела Енева вече са на родна земя.

На Терминал 2 на летище София двамата бяха посрещнати от министъра на младежта и спорта Георги Глушков, както и от свои близки, като особено голяма бе групата от посрещани за Ружди. В Париж той спечели втората си параолимпийска титла след Рио 2016, както и третият си медал общо от най-големия спортен форум.

Енева, която направи завръщане на лекоатлетическия стадион след деветгодишно отсъствие, завърши четвърта в клас F57.

"Да, наистина този медал повече тежи от другите, защото минаха години и все по-трудно става да се спечелят медали, особено златен. Много е трудно да стоиш на едно ниво през толкова много години, контузии, проблеми, но съм щастлив и се радвам, че отново успях да се кача на върха, спечелих златен медал, Много съм горд, че отново чух химна на България в най-силното състезание", каза Ружди.

"Много проблеми имах, 2019 година на Световното първенство участвах с много голяма рана, с 38 градуса температура, спечелих на косъм и когато се върнах, трябваше да ми се направи животоспасяваща операция, защото кръвта се тровеше. Искам да продължавам още, докато имам сили. Искам да се представям още по-добре, защото усещам, че мога да направя по-добри резултати. Винаги има мечти за сбъдване, аз ги гоня и полека-лека се сбъдват. Най-важно е да не се отказват, да се борят до последно, не всеки може да участва на такива големи първенства, но трябва да се борят докрай и да слушат треньорите си. Мисля, че нямаше да се състезавам, ако не бях с увреждания", допълни той.

"Няма спортист, който да не гони медал, най-вече олимпийски, малко и късмет трябваше", каза Стела Енева, която финишира на четвърта позиция в хвърлянето на диск. 

"Трябваше може би още повече подготовка да имам и щеше да се получи, но тази година беше много силна в моята дисциплина - диска. Благодарна съм, беше доста трудно докато вляза да се сработя. Казаха ми още от сега да почвам да се готвя за Лос Анджелис. Много усилия, жестока дисциплина имах, самонаказвах се, както се казваше, дори само за да покрия норматива", каза още Енева.

Снимка: lap.bg

fallback
Още от Спорт
fallback