Петър Стойчев постигна нов световен рекорд в плуването

Българинът преплува седемте най-големи маратони в открити води само за 173 дни

02.09.2024 | 22:43 Редактор:
Петър Стойчев отново развя гордо българския флаг.
Петър Стойчев отново развя гордо българския флаг.

Плувецът Петър Стойчев постави световен рекорд. Той преплува седемте най-големи маратони в открити води само за 173 дни. За първи път и седемте маратона - протокът Кук, протокът Гибралтар, протокът Молокай, каналът Каталина, Северният канал, протокът Цугару и Ламанша, са преплувани за по-малко от половин година. 

Ето какво написа Петър Стойчев:

"Световен рекорд! Oceans Seven за 173 дни!

Успях да преплувам седемте най-големи маратони в открити води от 14 март до 2 септември 2024 година! За първи път и седемте маратона - протокът Кук, протокът Гибралтар, протокът Молокай, каналът Каталина, Северният канал, протокът Цугару и Ламанша, са преплувани за по-малко от половин година. За 5 месеца и 20 дни.

Досегашният световен рекорд беше на големия Анди Доналдсън. Той беше първият, постигнал Oceans Seven за по-малко от 1 година. От 7 август 2022 г. до 27 юли 2023 г. Рекордът му беше 355 дни. Новият световен рекорд е за повече от два пъти по-кратко време - 173 дни. Новият световен рекорд е български! Поставих го с успешното си нощно плуване на Ламанша, независимо от много тежките условия.

Прозорецът ни за старт на плуването беше от 27 август до 1 септември. Стартирахме в 23:34 часа, 26 мин преди да ни изтече слотът. Чакахме дали времето няма да се подобри. Не се случи. Но това не ме отказа. Напротив - мотивира ме още повече. Както каза легендарният ми лодководач Майк Орам: "Петър, с никой друг не бих тръгнал да плува в такива условия. Ти си Акваме".

Започнах плуването 26 минути преди полунощ на 1 септември от Сампфир Хоу (Англия), финиширах в Кап Гри-Не (Франция) след 10 часа и 12 минути. През голямата част плувах на тъмно, при силен вятър и големи вълни. Вълните стигнаха над 2 метра и правеха плуването много трудно. Във финалната част към Франция имаше и много медузи.

Въпреки всичко, плуването ми беше успешно. Трето преплуване на Ламанша и първо през нощта - 17 години, след като станах първият човек, преплувал Ламанша за под 7 часа, и 18 години, след като го преплувах за първи път. Изключително горд съм, че станах едва 32-ият човек в целия свят и първият от България с постижението Oceans Seven. А вече и световен рекордьор с преплуването на седемте маратона за 173 дни.

Благодарен съм на всички българи, които не спират да ми показват огромната си подкрепа. Благодаря на всеки един човек, който ми е помогнал по време на тези изпитания за волята. Най-вече на Иван Златинов, с когото бяхме заедно при преодоляването на всички предизвикателства. Иване, този световен рекорд е и твой! Благодаря и на моя треньор Красимир Туманов! Краси, всяко мое постижение е и твое! Благодаря на всички организации и лодководачи, които бяха с мен по време на това много сериозно предизвикателство!

Световният рекорд е за България и всички българи!"

Снимка: архив, БГНЕС


3
0 rate up comment rate down comment 0
ELENA90
преди 15 минути
В днешно време е трудно да се намери сериозен заем предвид няколкото измами, свързани с реклами в интернет. Но случайно попаднах на г-н DIDIER DELAFONTAINE, който ми помогна много при получаването на заем от 38 000 евро. Признавам, че в началото не бях склонен към това предложение, но в крайна сметка реших, че той е наистина сериозен и добродушен. . Горещо препоръчвам да се свържете с него, ако имате нужда от заем, можете да го намерите на: didierdf93@ gmail.com Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
ELENA90
преди 16 минути
В днешно време е трудно да се намери сериозен заем предвид няколкото измами, свързани с реклами в интернет. Но случайно попаднах на г-н DIDIER DELAFONTAINE, който ми помогна много при получаването на заем от 38 000 евро. Признавам, че в началото не бях склонен към това предложение, но в крайна сметка реших, че той е наистина сериозен и добродушен. . Горещо препоръчвам да се свържете с него, ако имате нужда от заем, можете да го намерите на: didierdf93***gmail.com Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Жоро жабата
преди 1 час
Пешо, ти си българско животно. Евала. Сигнализирай за неуместен коментар