fallback

Стефка Костадинова към параолимпийците: Предавам ви сила, България е с вас

Председателят на БОК разговаря лично с всеки от тримата ни представители

30.08.2024 | 10:38 Автор: Беатрис Младжова

На старта на българското участие на Параолимпийските игри в Париж Стефка Костадинова окуражи родните представители и им пожела успех в предстоящите надпревари. Чрез видеовръзка председателят на БОК разговаря с тримата ни състезатели, техните треньори и останалите от 9-членната ни делегация в олимпийското село. 

"България е с вас, искам да ви предам сила, вяра и огромна енергия за предстоящите стартове. Убедена съм, че отличното ни представяне от завършилата наскоро Олимпиада в Париж ще продължи и сега на Параолимпиадата чрез вашите изяви. Вие и тримата сте изявени и опитни състезатели, способни да зарадвате с нови спортни успехи сънародниците. Търся ви не като ръководител, а с дългогодишния опит на състезател, който знае колко важна е подкрепата. Българското участие на Параолимпиадата започва на 30 август и се надявам в това да има някаква символика, тъй като точно на тази дата преди 37 години поставих световния рекорд", каза Костадинова, след което разговаря лично с всеки един от тримата ни представители на игрите и отправи своята персонална подкрепа към тях, техните треньори и ръководители. 

В Париж в идните дни ще ни представят лекоатлетите Ружди Ружди, Стела Енева и Християн Стоянов. Българските параолимпийци бяха приятно изненадани от пожеланията на Костадинова и благодариха от сърце за подкрепата. 

"За нас подобни думи от една от легендите не само на българския, но и на световния спорт, значат много. Това ни вдъхва сила и увереност, амбицира ни да дадем максимума от себе си", каза с благодарност в отговор на пожеланията Ружди Ружди, който е параолимпийски шампион от Рио 2016 и вицешампион от Токио 2020 в тласкането на гюле.

Освен тримата ни параолимпийци Стела Енева (с три сребърни медала досега на диск и гюле от параолимпиадите в Пекин 2008 и Лондон 2012), Ружди Ружди и Християн Стоянов (вицешампион на 1500 м от Токио 2020), във видеоразговора от офиса на българската делегация в олимпийското село се включиха техните треньори – съответно Тони Велков, Радостин Тодоров и Евгени Игнатов, както и председателят на Националната параолимпийска организация Илия Лалов и пресаташето Есмерай Ибрям. Лалов благодари на Костадинова за подкрепата, като отбеляза колко важна е тя в навечерието на стартовете на нашите представители във френската столица.

Програмата на българското участие на Параолимпиадата в Париж предвижда: 

30 август (петък), Stade de France 20:05 Ружди Ружди, F55, тласкане на гюле, финал

31 август (събота), Stade de France 11:08 Стела Енева, F57, мятане на диск, финал 11:58 Християн Стоянов, Т46, 1500 м, финал

Часовете са българско време. 

На живо състезанията могат да се гледат в YouTube канала на Международния параолимпийски комитет: https://www.youtube.com/@paralympics

Параолимпийските игри в Париж завършват на 8 септември.

Снимка: Български олимпийски комитет  

fallback
Още от Спорт
fallback