Тихомир Петков за честта да носи Олимпийския огън: "Незабравимо събитие"

Българинът посвещава участието си в щафетата на хората с психически и физически увреждания

26.08.2024 | 14:06 Редактор: Толя Стоянова

Тихомир Петков e единственият българин факлоносец, участвал в обиколката на Олимпийския огън в Париж. Той завършва Търговската гимназия в Стара Загора, но професионалното му развитие го изпраща в Ница, където като психолог работи и с хора със зависимости. Обществено полезната му дейност дава възможност заедно с големи спортни звезди и известни личности да се включи в носенето на Олимпийския огън. Подкрепен от семейството си, подава документи за участие и е одобрен.

Събитие веднъж в живота

"Това беше едно незабравимо събитие в моя живот. Носих факлата в град Грас, който е близо до Ница, и който е побратимен с Казанлък", каза Петков.

По време на шествието, огънят не трябва да изгасва.

"Огънят е запален на 16 април в Гърция на връх Олимп. Запалва се от слънчевите лъчи. Има нещо митично в този огън, нещо божествено. Всеки участник носеше факела в продължение на 200 метра. Предвидени са четири минути, в които сме обградени от полицаи в цивилно облекло. Зад самия щафетист има човек, който се казва "пазител на огъня". Той е там, ако има проблем, ако щафетистът падне или изпусне факела", обясни Петков.

Най-важната ценност на Игрите е обединението

"Да се съберем от всички националности, независимо какви са ни културните, религиозните и политическите убеждения. Това, което най-много ме разчувства, е фактът, че получих много положителните съобщения", сподели той.

Тихомир посвещава участието си в щафетата на Олимпийския пламък на всички българи и най-вече на хората с психически и физически увреждания. Той пожела успех на параолимпийските ни състезатели, които на 29 август се включват в битката за медали на най-голямото спортно събитие на планетата.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.