БФС реши "Левски" да приеме ЦСКА на "Герена" без гостуващи фенове

От Спортно-техническата комисия обосноваха решението си

21.08.2024 | 19:32 Редактор: Тодор Петров
От ЦСКА определено няма да останат доволни.
От ЦСКА определено няма да останат доволни.

Спортно-техническата комисия към Българския футболен съюз взе решение дербито между "Левски" и ЦСКА от 8-ия кръг на първенството да се играе на стадион "Георги Аспарухов".

Ето какво написаха от СТК:

"По отложено за разглеждане решение от 12.08.2024 година за определяне място и дата за провеждане на срещата от VIII-ми кръг на Първа професионална футболна лига между отборите на ПФК „Левски“ Сф и ПФК „ЦСКА-София“ Сф.

СТК при БФС след като разгледа представени становища от БПФЛ, СДВР, Столична община, Нова Броудкастинг груп и Национална спортна база, както и допълнителните обстоятелства. Констатира, че Националния стадион може да бъде ползван за провеждане на футболни срещи след 30.09.2024 година, поради което по независещи от БФС и домакина по програма в срещата ПФК „Левски“ София причини не може да бъде изпълнено изискването на чл. 29, ал. 2 от Наредбата за първенствата и турнирите в системата на БФС. Провеждане на срещата в делничен ден и в светлата част на денонощието е неприемлива за повечето заинтересовани страни, а единствената възможна дата в неработен ден е 20-21 декември 2024 г.

Видно от проведените срещи между двата отбора през предишните сезони и независимо от факта, че бяха проведени на най-големия стадион в България – Националния стадион В. Левски с предвидени големи буферни зони за разделяне на зрителите, се стигна до инциденти с нараняване на служебни лица и привърженици и на двата отбора.

Във всички получени становища извода е, че срещата трябва да се проведе, като най-важното е запазване здравето и живота на привърженици, зрители и служебни лица отговарящи за организацията и опазване на обществения ред.

ПФК „Левски“ София, като домакин в срещата е главният й организатор и отговоря за нормалното й протичане пред всички държавни и общински органи.

Предвид горното и създалото се форсмажорно обстоятелство, СТК при БФС на основание чл. 52, и във връзка с чл. 54, ал. 4, буква а/, предвид чл. 29, ал.3 и 4, от Наредбата за първенствата и турнирите в системата на БФС сезон 2024-2025, приема предложението на ПФК „Левски“ София, като насрочва срещата от VIII-ми кръг на Първа лига, между ПФК „Левски“ – София и ПФК „ ЦСКА-София“ София за 14.09.2024 година, като срещата ще се играе на стадион „Виваком-Георги Аспарухов“ без допускане на гостуваща публика. С цел равнопоставеност между двата отбора, ответната среща от сезон 2024/2025 в XXIII – кръг на Първа лига, между отборите на ПФК „ЦСКА-София“ София – ПФК „Левски“ Сф ще се играе на домакинския стадион на ПФК „ЦСКА-София“ София отново без допускане на гостуваща публика".

Снимка: Lap.bg