Да се провалиш в прогнозата за медалите за България на Игрите в Париж

Компанията даваше 70-о място на страната ни в крайната класация

14.08.2024 | 15:05 Редактор: Елеонора Танева

Статистическата компания "Грейсноут" прогнозира 9 медала за България от Олимпийските игри в Париж - един сребърен и осем бронзови. Статистиката беше подготвена дни преди Олимпиадата по поръчка на центъра за изследвания "Нилсен".

Изчисленията се оказаха грешни - спортистите ни извоюваха 7 медала за България - три златни, един сребърен и три бронзови. 

Прогнозата беше, че страната ни ще завърши на 70-о място по медали. И тук "Грейсноут" сгреши - България зае 26-о място в света. 

Изчисленията даваха шанс за златен медал единствено на боксьора Хавиер Ибанес.

"Грейсноут" позна кой ще е номер едно по медали на Игрите в Париж - САЩ. По прогноза Щатите трябваше да имат общо 112 медала, от тях 39 златни. Спортистите на САЩ извоюваха 126 отличия, от тях - 40 златни.

Отново "бинго" и за втория в класацията - Китай. Там прогнозите бяха за 86 медала, (34 златни). Реалността - 91 медала - 40 златни. Изчислeнията даваха третото място за домакините от Франция с 27 титли и общо 60 медала. На трето място завършиха спортистите от Япония, а французите финишираха на пето място с 64 медала.