България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

От трансбоксьорките до опорочената "Тайна вечеря" - с какво ще запомним Игрите в Париж?

На Олимпиадата станахме свидетели на немалко предложения за брак

13.08.2024 | 12:18 Редактор: Искра Ангелова

Тази Олимпиада беше много различна, като я съпоставим с тази в Токио. Както знаем, там нямаше хора по залите, но тази година беше тотално различна - залите и стадионите бяха препълнени. И въпреки скандалите, това беше една много успешна Олимпиада. Българската школа е една от най-добрите и това го доказахме. Това каза редакторът на Bulgaria ON AIR Йоана Великова в студиото на "България сутрин".

Тя припомни, че на Олимпиадата станахме свидетели и на немалко предложения за брак.

Олимпиадата започна скандално и завърши със скандали. Откриването беше впечатляващо, но недобре прието заради сцена, която бе счетена за пародия на "Тайната вечеря". Почти моментално Светият синод, както и няколко страни, сред които Русия, заклеймиха и порицаха тази част от откриването.

Завръщането на Селин Дион

Не липсваха разбира се и положителни коментари - сред тях изпълнението на канадската певица Селин Дион.

Един от най-ожесточените спорове беше в женските боксови среди около половата идентичност на състезателките в бокса Имане Хелиф от Алжир и Ю-Тин от Тайван. Хелиф отказа и разплака  италианката Анджела Карини, но българката Светлана Каменова се би до последен дъх с именно Ю-Тин и падна, но като победителка.

Друг проблемен момент на Олимпиадата беше свързан с желанието на французите състезателите по триатлон да плуват в река Сена. Надпреварата беше отлагана поради замърсяване на водата, но на 31 юли стана ясно, че състезанията ще се проведат, защото резултатите от последните анализи на водата позволиха провеждането на състезанията. Не мина много време преди състезателите да започнат да имат оплаквания от чистотата на реката.

Плуването в Сена

Двама участници се разболяха след плуване, а канадски триатлонист се почувствал зле веднага след завършване на състезанието.

Олимпийското село също роди нови скандали - безсънни нощи, опашки, лоша храна и картонени легла са само част от нещата, от които се оплакват атлетите. Италианският плувец Томас Чекон, който спечели златото на 100 метра гръб на Олимпийските игри в Париж, направи любопитни разкрития, касаещи условията за живот в Олимпийското село.

В социалните мрежи дори се появи снимка на италианеца, на която се вижда, че той е легнал на тревата до една пейка в селото. Така изображението на дрямката на открито на Чекон се превърна в една от най-разпространяваните снимки в социалните мрежи.

Златото на Новак Джокович

Ако има нещо, което Игрите в Париж изтъкнаха досега, то е, че жените са неудържими. Нада Хавез, 26-годишна египетска състезателка във фехтовката, се състезава на тазгодишните игри, докато е бременна в седмия месец.

Несъмнено любимецът на тази Олимпиада стана 51-годишният Юсиф Дикеч от Турция - небрежният стрелец, който застана пред мишената без очила и тапи за уши, със смачкана тениска и ръка в джоба. Но взе с лекота сребърния медал. Впечатляващото му хладнокръвие накара мнозина да се страхуват. Родиха се заглавия, че другите страни пращат спортисти, а Турция своя наемен убиец.

Новак Джокович спечели историческо първо олимпийско злато в тениса. Титлата в Игрите беше единственият голям трофей, който 24-кратният шампион от "Големия" шлем не бе печелил. Ноле поля мечтания успех в сръбски ресторант в Париж, а свидетели на купона ни направи негов добър приятел. От публикуваното от него видео в Instagram се вижда как Новак танцува и пее с пълно гърло, като в същото време не изпуска чашата си с червено вино.

Вижте повече в репортажа на Йоана Великова.

Снимка: БГНЕС