Българите се трудят неуморно за медалите на Олимпиадата, но защо нямат условия у нас?

Според Йорданка Благоева България за пореден път е доказала мястото си на световната карта

12.08.2024 | 13:35 Редактор: Искра Ангелова

България извоюва седем медала, три от които златни, 1 сребърен и 3 бронзови на Олимпийските игри в Париж. Част от олимпийците ни, които изкачиха страната ни на престижното 26-о място в класирането, се завръщат на родна земя.

Мечта, цел, амбиция и надмогване на себе си - така вицепрезидентът на Федерацията по художествена гимнастика Невяна Владинова описа успеха и сребърния олимпийски медал на Боряна Калейн.

"Това е нейна мечта, това беше нейна цел, тя вярваше, че ще го направи, искаше ѝ се да го направи в Токио, можеше и там, но нещата се случват, когато трябва и тази победа е много сладка", сподели Неви.

А зад успеха стои неуморен труд и дълъг път.

Олимпийските игри и България

"Тя успя и преподаде един много ценен урок", допълни Владинова.

Едни успешни Олимпийски игри - така легендата на българската лека атлетика и двукратен олимпийски медалист във високия скок Йорданка Благоева определи участието на българските спортисти в Париж.

"Тръпката е невероятна, тук бях седнала, не се отделях от телевизора", призна тя.

Според Благоева България за пореден път е доказала мястото си на световната карта.

Успехът на Тихомир Иванов

"Последните години много хора гледаха скептично: "Е, такава малка делегация отново нищо няма да направи". Но аз още в началото казах, че българският дух е непобедим, независимо от глобализацията на света, винаги ще има единици, които ще взимат медали, ама те били чужденци и натурализирани българи - да, но имат гражданство. За съжаление, вижте Франция, западните страни, те почти нямат французи. Някои са взети от Африка", каза още тя.

А осмото място на Тихомир Иванов във високия скок е както лично постижение, така и безспорен успех.

"Тихомир показа най-доброто от себе и трябва да се гордеем, че е на осмо място", коментира още легендарната спортистка.

Благоева е категорична - държавата трябва да положи много усилия за българския спорт: "Знаете ли колко деца искат да тренират, но ние нямаме условия къде да влязат, държавата е длъжница в това отношение".

А пътят след успешния спорт отваря много врати, стига да не спираш да дерзаеш и да се бориш.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.