Скандали и рекорди: Зрелищна церемония беляза края на Олимпийските игри в Париж

Домакин на следващата Олимпиада ще бъде Лос Анджелис през 2028 г.

12.08.2024 | 13:47 Редактор: Вяра Димова

Летните олимпийски игри в Париж, Франция, официално са в историята. На препълнения стадион "Стад дьо Франс" се състоя зрелищната церемония по закриването. Шоуто предложи много емоции, впечатляващи визуални решения, музика, светлинно шоу и холивудски знаменитости.

След полунощ Париж официално каза "довиждане" на Олимпиадата, като предаде олимпийския флаг на Том Круз. Актьорът се спусна от покрива на "Стад Дьо Франс", прелетя по парижките улици на мотор и се спусна с парашут над Лос Анджелис. Градът ще бъде домакин на 34-те Олимпийски игри през 2028 година.

"Нашите зали, стадиони и съоръжения ще останат в историята на Олимпийските игри. Искахме вълнение - получихме страст, искахме вдъхновение - получихме Леон Маршан. Заедно преживяхме Игри, които светът не бе виждал преди", каза президентът на Игрите в Париж Тони Естанге.

"Скъпи приятели, олимпийци - вашето представяне беше възхитително. Игрите в Париж показаха най-доброто в спорта на целия свят. Това бяха сензационни олимпийски игри от началото до края", заяви президентът на МОК Томас Бах.

Страната ни изпрати най-успешните Игри "Сидни 2000"

Ще запомним игрите с невероятните спортни постижения, включително на българските атлети, които завоюваха общо 7 медала - 3 златни, 1 сребърен и 3 бронзови.  

Ще запомним Париж и със скандали - боксьорките Имане Халиф от Алжир и Лин Ю Тин от Тайван, и двете олимпийски шампионки, след като година по-рано не бяха допуснати на Световното първенство по бокс, защото не са издържали теста за полова принадлежност.

Игрите в Париж родиха и нови герои - плувецът Леон Маршан с 4 златни медала, турският стрелец Юсуф Дикеч, превърнал се в звезда в социалните мрежи, сърфистът Габриел Медина, който показа величието на спорта в една снимка, скачачът Арманд Дуплантис, който за девети път подобри собствения си рекорд. 

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: БГНЕС