fallback

Започна церемонията по закриването на Олимпийските игри в Париж

Шоуто ще продължи повече от два часа

11.08.2024 | 22:25 Автор: Вяра Димова

Започна церемонията по закриването на Олимпийските игри на "Стад дьо Франс" в Париж. Очаква се шоуто да продължи около два часа и половина и да завърши с предаването на олимпийския флаг на следващия домакин на най-големия спортен форум през 2028 година Лос Анджелис.

Изненади по време на спектакъла биха могли да се очакват, предвид факта, че екипът, който работи по нея, е същият, на който беше поверена и церемонията по Откриването на Олимпиадата. Директор е Тиери Рьобул, а режисьор - Тома Жоли.

В шоуто ще участват около 100 артисти - акробати, циркови творци, танцьори, музиканти и певци. Те ще превърнат стадиона в огромна театрална сцена с площ 2800 квадратни метра. Ще има танци, музика, пантомима, улични изкуства. 

Церемонията ще бъде разделена на три части. Първата, която ще продължи един час, е класическа и ще включва преминаване на олимпийските делегации на различните страни с техните знамена. Знаменосци за България са олимпийският шампион по борба класически стил в категория до 87 килограма Семен Новиков и вицешампионката в индивидуалната надпревара по художествена гимнастика Боряна Калейн.

Втората част е артистичната и е озаглавена "Records". Тя ще смесва, както казва Тома Жоли, магията и антиутопията. В него Олимпийските игри ще бъдат представени като "един крехък монумент", който е изчезнал по една или друга причина и трябва да бъде пресъздаден наново.

Третата част от церемонията ще бъде около 20 минути и ще посветена на предаването на олимпийското знаме на Организационния комитет на Летните олимпийски игри в Лос Анджелис през 2028 година. В нея ще се включат американските изпълнители Били Айлиш, Снуп Дог и "Ред хот чили пепърс", пише gol.bg.

Повече от 20 000 полицаи и жандарми ще се грижат за сигурността и безопасността в Париж, като 2500 полицаи ще бъдат на и около "Стад дьо Франс", обявиха домакините.

Снимки: БГНЕС

fallback
Още от Спорт
fallback