fallback

По-висока от всякога е стойността на златните медали от Олимпиадата в Париж

Съдържат и малко парче от Айфеловата кула

11.08.2024 | 20:45 Автор: Вяра Димова

По-висока от всякога тази година на Игрите в Париж е стойността на златните медали, тъй като суровините, от които се изработват, имат потенциала да достигнат около 900 евро за всеки, пише Bloomberg.

Медалите съдържат шест грама злато, цената на което нарасна до рекорден връх в средата на юли благодарение на покупките от централната банка, интереса в Китай и очакванията за смекчаване на паричната политика на САЩ. Цените на среброто тази година са също значително по-високи, като то съставлява най-малко 92,5% от теглото на златните медали.

Дори след коригиране към инфлацията стойността на медалите все още е най-високата в историята, като олимпийците се възползват както от силния ръст на цената на златото, така и от все по-тежките медали. На практика олимпийците не са склонни да стопяват или продават медалите си, които тази година съдържат малко парче от Айфеловата кула. По-доходоносни са подаръците, които страните дават на победилите спортисти. Те включват пари, освобождаване от военна служба и крави.

Карлос Юло, който стана първият златен медалист на Филипините при мъжете миналата седмица, ще получи напълно обзаведен апартамент и доживотни безплатни колоноскопии, пише investor.bg.

Медалите, които се продават, може да струват повече от стойността на метала в тях. Един от златните медали на Джеси Оуенс от Берлин 1936 г., когато той осуети опита на Адолф Хитлер да покаже превъзходството на арийската раса, постигна почти 1,5 млн. долара на търг през 2013 г.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Спорт
fallback