В здрава битка САЩ извоюваха срещу Франция пета поредна олимпийска титла (+СНИМКИ)

Финалът завърши с 98:87 след феноменални последни минути на Стеф Къри

11.08.2024 | 07:45 Редактор: Елеонора Танева
В здрава битка САЩ извоюваха срещу Франция пета поредна олимпийска титла (+СНИМКИ)

Съединените Щати извоюваха 5-а поредна олимпийска титла в баскетбола. Мачът срещу Франция беше спечелен с 98:87, а гардът на "Голдън Стейт" отново бе над всички с 8 тройки от 13 стрелби, половината от които в най-важните моменти в края. Така Къри вкара общо 17 изстрела от дистанция в полуфинала и финала, нещо просто изумително. 

Домакините се бореха до последно и бяха достоен съперник, но победителите демонстрираха феноменална успеваемост отдалеч – 18 тройки от 36 опита, като общо стреляха почти 54% от игра. Оттам дойде и разликата. 

Първото полувреме бе равностойно, като предимството на американците идваше от точната стрелба, най-вече отдалеч. Петлите изоставаха с 41:49 на почивката. Гершон Ябуселе и Виктор Уембаняма имаха съответно 15 и 13 точки за домакините, докато за Щатите Девин Букър бе с 13. 

Разликата се задържа около 10 точки в третата част, но домакините успяха да вкарат някоя и друга далечна стрелба и се приближиха до 6. ЛеБрон отговори с тройка, но с 3 точки на Фурние в края и поднасяне на Де Коло, преди последния период разликата бе само 6. 

В него предимството на Щатите падна на 3 при 82:79 3 минути преди края, след което започна шоуто на Стеф. Тройка след тройка на Къри, последната от които за 96:87 с невероятна парабола над двама, подпечата победата и олимпийската титла. 

Къри завърши с 24 точки, а по 15 добавиха Кевин Дюрант и Девин Букър.

За домакините Уембаняма с 26 и Ябуселе с 20 бяха над всички. Французите стреляха 47% от игра, но вкараха с 9 тройки по-малко, а изпуснаха и 7 наказателни удара. Така те загубиха втори пореден финал на олимпийски игри от Щатите, пише gol.bg.

Снимки: БГНЕС