fallback

Бронзов медал от Олимпийските игри в Париж ръждяса за 10 дни

Рекламацията се приема

10.08.2024 | 17:38 Автор: Елеонора Танева

Рекламация от бронзов медалист от Олимпийските игри в Париж. Скейтбордистът Нийджа Хюстън изглежда се превърнал от бронзов медалист в "нещо като" бронзов медалист на Игрите в Париж.

Американецът спечели отличието на 29 юли, но 10 дни по-късно публикува история в Instagram, на която се вижда, че медалът изглежда значително изхабен, а повърхността му е ръждясала.

"Медалът изглежда като върнат от война"

"Тези олимпийски медали изглеждат страхотно, когато са чисто нови, но след това го оставих да седи върху кожата ми и бях потен. Позволих и на приятелите ми да го носят през уикенда. Медалите очевидно не са толкова качествени, колкото си мислите. Погледнете това нещо. Изглежда грубо. Дори отпред. Започва да се отчупва малко по малко. Може би трябва да повишат малко качеството на медалите", призова олимпиецът.

Хюстън добави в следващ пост, че "медалът изглежда така, сякаш е участвал във война и е върнат обратно".

Златните медали не са съвсем златни

Точният състав на медалите варира за различните олимпиади. Златните медали всъщност са предимно сребърни със златно покритие. Бронзовите медали обикновено са смесица от мед, цинк и калай. Бронзът се комбинира с кислорода във въздуха, ако не е защитен, и образува матова патина, което би обяснило повредата на медала на Хюстън. Колко бързо се разгражда бронзът, зависи от съотношението на металите в сплавта, въпреки че по-евтините метали често ускоряват процеса.

"Както при всяка обикновена сплав, излагането на влага води до гниене. Но наличието на сплав с евтини метали ще катализира процеса", каза пред Indian Express скулпторът Нирадж Гупта.

Говорител на Париж 2024 заяви пред "Тайм", че на спортистите с повредени медали ще бъдат дадени нови, информира БГНЕС.

Организаторите на Олимпиадата работят в тясно сътрудничество с Monnaie de Paris, институцията, натоварена с производството и контрола на качеството, и заедно с Националния олимпийски комитет на съответния спортист, за да се оцени медалът, да се разберат обстоятелствата и причината за повредата.

Снимка: Кадър Youtube 

fallback
Още от Спорт
fallback