Карлос Насар: Смазах ги с това, че съм българин и съм уверен

"Правя това, което казвам, и се прибираме с гордо вдигната глава", каза щангистът

09.08.2024 | 20:55 Редактор: Беатрис Младжова

Щангистът Карлос Насар донесе златото в категория до 89 килограма на вдигането на тежести на Олимпиадата в Париж.

Той отвя конкуренцията с разлика от 14 килограма пред втория Йейсон Лопес (Колумбия), поставяйки и два световни рекорда - в изтласкването и в двубоя.

"Дойдох тук като фаворит. Очакванията определено тежаха и ми олекна, че вече мина това състезание и успях да си застана зад думите. Няма шега, както казвам, правя това, което казвам, и се прибираме с гордо вдигната глава. Трябва да разберем, че ние сме българи и винаги трябва да говорим със самочувствие. Смазах ги с това, че съм българин, с това, че съм уверен, с това, че съм  силен и цяла страна стои зад гърба ми и ме подкрепя", заяви Насар.

"У дома и стените помагат. Беше хубаво, че състезанието е на мястото, където съм роден. Да бях аз си го наредил така, нямаше така перфектно да го направя. Невероятно е", добави той.

Тежкоатлетът получи подкрепа от трибуните от легендарната българска лекоатлетка и председател на БОК Стефка Костадинова и от бившата футболна звезда Христо Стоичков, а сред публиката имаше стотици българи с национални знамена, които мощно окуражаваха Насар при всеки негов опит.

"Това още повече ми напълни душата. Такава пълна зала, толкова големи хора да дойдат да те уважат. Само да ти е кеф да вдигаш", обясни щангистът, цитиран от БНР.

"Честно казано, не съм очаквал нещо повече от конкурентите ми. Сега ще се сменят категориите и ще се ориентирам към малко по-интересна категория. Тепърва ще разберем точно какви са, може би ще отида на 94 килограма", добави българинът.

Той посвети титлата на бившия си треньор Илиян Илиев, който почина внезапно в края на 2022 година.

"Този медал е за моя треньор, който загина преди две години. Искам да кажа на цяла България, че той успя, а не аз", каза тежкоатлетът. 

Насар си поставя високи цели и иска да печели всяко състезание в което участва: "Мотивират ме хората зад гърба ми, пълните зали, хубавите думи и усмивката на лицата на хората, след като видят моята победа. Докато ме наричат наш, аз ще бъда шампион".